hayvanlar alemi – goril

-- --

Goril

Goriller, primatların en büyük cinsidir. Uzun kaslı kolları, kısa bacakları, geniş göğüsleri, kocaman kafaları ve büyük, keskin dişleri vardır.

Kısa parmaklı enli elleri vardır ve gövdesi kaba siyah tüylerle kaplıdır. Erkekler, dişilerden daha ağır ve büyüktür ve daha yaşlı olanları gümüş grisi tüylerinden dolayı gümüş sırt diye çağırılır. Goriller akıllı, nazik ve sosyal hayvanlardır.

Afrika ve ona yakın ülkelerde yaşarlar. Dağ gorillaları 3000 metreden fazla yükseklikte ormanın derinlerinde bulunur ve arasıra gece dondurucu soğuğun daha az olduğu tehlikeli bölgelere giderler. Batı ovalarının gorillaları Afrika’nın orta batısındaki tropikal yağmur ormanlarında yaşar.
Gorillalar egemen bir erkek, bir yada iki başka erkek, bir çok dişi ve onların çocuklarıyla birlikte gruplar halinde yaşar. Arada komşu gruplar birbirleriyle çatışma yaşarlar fakat genellikle birbirlerine belli bir mesafede dururlar.

Bir goril rakibi ile karşılaştığında dimdik durur ve kükreyip haykırarak göğsünü yumruklar, böylece öfkesini dile getirir.

Goriller çoğunlukla yerde yaşarlar. Büyük erkek goriller dev cüsselerinden ötürü nadiren ağaçlara tırmanırlar, fakat dişiler ve gençler bunu sık yaparlar. Yaprak, tomurcuk, çiçek, sap, küçük meyveler, ağaçkabuğu ve eğrelti otları gibi bitki türleriyle beslenirler. Bazen böcek de yerler. Su içtikleri görülmese de beslenirken ihtiyaçları olan suyu alırlar.

Goriller gün içinde hareketlidir ve zamanlarının çoğunu grup içindeki bağı kuvvetlendirmek için diğerlerine çeki düzen vermekle geçirirler. Gece uyumak için ağaçlarda yada yerde yuvalarını yaparlar, üç yaşın altındaki goriller anneleriyle uyurlar.

Ne yazık ki doğa tahribatı ve izinsiz avlanma yüzünden goril nüfusu tehdit altındadır.

Bu haber 31 Mart 2013 tarihinde tarafından EĞİTİM ÖĞRETİM kategorisi altına yazılmış. defa okunmuş ve Yorum yapılmamış

Yorum yapılmamış


Yorum yapın


Yorum yapmak için giriş yapmalısınız.