hayvanlar alemi – panda


Panda

Dev Pandalar Çin’de yaşarlar. Sık bambu ağaçlarının bulunduğu dağ ormanlarında yaşarlar. Zamanlarının çoğunu ağaç oyuğu ve mağara bulabilecekleri ormanda geçirirler.

Bu yalnız yaşayan memeliler, yaşadıkları sürenin %60’ını yemek yiyerek geçirirler. Pandalar neredeyse yalnızca bambu yerler. Uzun kolları vardır ve ince dalları kavramasına yardımcı olur. Yedikleri bambunun enerjisi düşük olduğundan yeterli gıdayı almak için günde 14 saatten fazla beslenmeleri gereklidir. Pandalar büyük ve ağır yapılı hayvanlardır. 115 kiloya kadar çıkabilirler. Hiç kimse neden siyah ve beyaz lekeli oldukları konusunda emin değildir. En yaygın açıklama, bu renklerin diğer pandalara bir işaret vererek, açık bir şekilde görülmelerini ve korunmalarını sağlamak şeklindedir.

Dişiler, ağustos yada eylülde bir veya 2 yavru dünyaya getirirler. Doğum gerçekleşmeden birkaç gün ağaç kovuklarında yada kaya oyuklarında ince dallardan ve yapraklardan bir yatak hazırlarlar. Bu minicik hayvanlar, kör ve tüysüz doğarlar. Ağırlıkları 80 ila 120 gr. arasındadır. Dev Panda yavruları hızla büyürler ve sekiz haftada doğum ağırlıklarının yirmi kat üzerine çıkarlar. Dev pandalar, soyu tükenmekte olan türlerdir ve vahşi doğada 1000 civarı kadar panda kalmıştır. 1970’ten beri yaşam alanları yarı yarıya daralmıştır.

Bu haber 31 Mart 2013 tarihinde tarafından EĞİTİM ÖĞRETİM kategorisi altına yazılmış. defa okunmuş ve Yorum yapılmamış

Yorum yapılmamış


Yorum yapın


Yorum yapmak için giriş yapmalısınız.